Op zijn tijd hebben we allemaal wel eens zin in een biertje; of we nu iets te vieren hebben of gewoon drinken voor de smaak. Bij de gedachte aan bier zien we vaak gewoon het simpele goudgele drankje voor ons, maar er bestaan natuurlijk veel meer biersoorten. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende soorten bier en hoe deze gebrouwen worden.

In de wereld van het bier zijn er uiteraard veel verschillende soorten en merken, zoals bijvoorbeeld Pilsener, IPA, Stout, Tripel, Witbier, Dubbel, om er maar eens een paar te noemen. Dit zijn de zes belangrijkste biersoorten, met elk hun eigen karakteristieken en ook elk hun eigen geschiedenis. Laten we eerst eens beginnen met Pilsener, ook wel Pils genoemd, we mogen wel zeggen dat dit de meest gedronken biersoort ter wereld is.

Pilsener

Pilsener is een bier dat wordt gekenmerkt door zijn lichte smaak, helder en verfrissend karakter. Het bier wordt gemaakt van mout, hop, water en gist. De mout wordt eerst fijn vermalen en vervolgens in water gekookt, dit om de suikers vrij te maken. Daarna wordt de vloeistof (ook wel wort genoemd) gefilterd en zeer goed gekoeld, waarna het gehopt wordt met aromatische hoppen. Ten slotte wordt er dan ook nog gist aan toegevoegd en fermenteert het bier gedurende enkele weken lang. Het resultaat is uiteindelijk een helder en verfrissend bier, met een lichte moutsmaak, en ook een subtiele hopbitterheid. Populaire merken Pilsener, we noemen het in de volksmond ook wel gewoon Pils, zijn onder andere Heineken, Amstel, Budweiser en Jupiler.

Pils behoort tot de lichte bieren en is te herkennen aan de heldere goudgele kleur met witte schuimlaag. De smaak van deze biersoort is bitter. Aangezien de smaak niet te sterk is, drink je deze bier over het algemeen wat sneller. Pils is vernoemd naar de Tsjechische stad Pilsen, waar het drankje ook vandaan komt. De drank wordt gemaakt van gerstemout, water, hop, gist en suiker.

Biersoort: IPA

Naast Pilsener is er IPA. Dit is een biersoort die vooral bekend staat om zijn hoppige smaak en aroma. IPA’s hebben hun oorsprong in de 18e eeuw, toen Britse brouwers extra hop aan hun bier toevoegden om het langer houdbaar te maken tijdens de reis naar India. Tegenwoordig worden IPA’s gemaakt door extra hop toe te voegen tijdens het kookproces en/of tijdens het rijpen. Er zijn verschillende soorten hop die kunnen worden gebruikt, elk met hun eigen karakteristieken en smaken. Het resultaat is dan een bier met een sterke hopbitterheid en aroma’s van citrus, bloemen en fruit. Populaire merken zijn onder andere Sierra Nevada, Stone Brewing, Lagunitas en BrewDog.

Indien Pale Ale – in de volksmond vooral IPA genoemd – is in de 17e eeuw speciaal gemaakt voor de Indische export. Ook dit soort bier vindt zijn oorsprong in Londen. Aangezien er extra hop werd toegevoegd, is dit type bier langer houdbaar en in de 17e eeuw dus uitermate geschikt om te exporteren. De grote hoeveelheid hop proef je terug in het bier dat vaak bestaat uit sterk aanwezige tropische aroma’s.

Biersoort: Stout

Stout is een donker bier, dat wordt gekenmerkt door een geroosterde smaak en aroma. Het wordt gemaakt van mout, welke is gebrand om het een donkere kleur en een rijke, geroosterde smaak te geven. Andere ingrediënten zijn hop, water en gist. Het bier heeft meestal een volle body en een zachte, romige textuur. De smaak is complex en varieert van chocolade en koffie tot karamel en geroosterd brood. Populaire merken zijn onder andere Guinness, Murphy’s, Left Hand Brewing en Brooklyn Brewery.

Stout bier wordt al sinds 1730 gebrouwen en komt van oorsprong uit Londen. Stout bier heeft een opvallende donkerbruine tot zwarte kleur en smaakt bitter en branderig. Stout bier bevat naast de gebruikelijke ingrediënten van bier ook gebrande of geroosterde mout, wat zijn effect heeft op de donkere kleur. Dit type bier bestaan in zowel bovengistende als ondergistende varianten.

Biersoort: Tripel

Tripel is een biersoort die bekend staat om zijn complexe smaak en hoge alcoholgehalte. Het wordt gemaakt van mout, hop, water en gist, maar het verschil zit hem in de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd. Tripels hebben een hoog suikergehalte, wat resulteert in een hoger alcoholgehalte en een rijkere, vollere smaak. Het bier heeft vaak tonen van fruit, kruiden en specerijen. Tripels hebben hun oorsprong in België, waar ze vaak worden gebrouwen door kloosterbrouwerijen. Populaire merken zijn onder andere Westmalle, Chimay, La Trappe en St. Bernardus.

Tripel bier staat bekend als een zwaar bier en is bovengistend. In de fles vindt bovendien hergisting plaats. De kleur van Tripel bier loopt uiteen van amber tot blond. De smaak is sterk moutig, maar ook licht zoet. Dankzij de toevoeging van glucose, is het alcoholpercentage relatief hoog. Bovendien kunnen er kruiden als koriander, aromahop soorten en sinaasappelschil worden toegevoegd, waardoor het bier een kruidig aroma kan hebben. Ook het koolzuur percentage is redelijk hoog.

Biersoort: Witbier

Naast pilsener is ook het witbier een biersoort die bekend staat om zijn lichte en verfrissende karakter. Witbier wordt gemaakt van tarwe, gerst en haver, en heeft een kenmerkende, maar troebele uitstraling. Het wordt op smaak gebracht met kruiden, zoals bijvoorbeeld koriander en sinaasappelschil, wat bijdraagt ​​aan de verfrissende smaak. Het brouwproces van witbier is enigszinds vergelijkbaar met dat van pilsener, maar het gebruik van tarwe en kruiden hierbij geeft het een unieke smaak en textuur. Het heeft een zachte en subtiele smaak, met tonen van citrus en kruiden. Witbier is een perfecte keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een licht en verfrissend bier dat gemakkelijk te drinken is.

Enkele van de meest populaire witbiermerken zijn Hoegaarden, Jopen, Grimbergen en La Trappe Wit. Deze bieren zijn overal verkrijgbaar en hebben een grote aanhang van fans die genieten van hun verfrissende smaak en karakter.

Biersoort: Dubbel

Tot slot hebben we de dubbel biersoort, die bekend staat om zijn rijke en moutige smaak. Dubbel wordt gemaakt van donkere mouten die het bier zijn kenmerkende kleur en smaak geven. Het heeft een zoet en moutig karakter, met tonen van gedroogd fruit en karamel. Dubbel heeft ook een hoger alcoholpercentage dan de pilseners en witbieren, wat bijdraagt ​​aan zijn complexiteit en diepte.

Het brouwproces van dubbel is wel iets vergelijkbaar met dat van pilsener en witbier, maar het gebruik van donkere mouten geeft het wel zijn eigen unieke smaakprofiel. Het bier wordt vaak gedronken als een “sipping beer”, omdat het meer complexiteit en karakter heeft dan andere biersoorten. Dit is bier om echt van te genieten, bij elke slok die men neemt.

Enkele van de meest populaire dubbelmerken zijn Chimay, Westmalle en La Trappe. Deze brouwerijen hebben een lange geschiedenis van het brouwen van trappistenbieren en staan ​​bekend om hun vakmanschap en toewijding aan kwaliteit.

Of je nu een fan bent van pilsener, witbier of dubbel, er is voor elk wat wils als het gaat om bier. Elke biersoort heeft zijn eigen unieke smaak en karakter, en er is een overvloed aan merken om uit te kiezen. Dus ga zitten, ontspan en geniet van een ijskoud glas van je favoriete biersoort. Proost!

Andere biersoorten

Zwaar bier, licht bier, blond bier, speciaalbier. Je zult er ongetwijfeld van gehoord hebben en grote kans dat je een groot aantal bieren ook al wel eens geproefd hebt. Elke soort bier bevat net weer wat andere ingrediënten en heeft net een andere smaak. Er is geen beter of slechter, aangezien de voorkeur per persoon verschilt. Bekijk hieronder andere biersoorten van de hele wereld.

Ale

Ale is een biersoort die afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk. Ale is qua ingrediënten en brouwproces vergelijkbaar met Pils. Het grootste verschil is het feit dat er een deel geroosterde gerst bij de gekiemde gerst wordt toegevoegd, waardoor er een amber- of koperachtige kleur ontstaat. Daarnaast is Ale bovengistend en is Pils juist ondergistend.

Lager

In Engelstalige landen wordt de naam Lager gebruikt om aan te geven dat een bier ondergistend is. Ook in Duitsland wordt de term vaak gebruikt. Hoewel we de term in Nederland amper nog gebruiken, worden er nog wel Lagerbieren verkocht. Lager bier bevat minder alcohol, waardoor het makkelijker te drinken is en de prijzen ook laag liggen.

Quadrupel

De naam “Quadrupel” verwijst vooral naar de grote hoeveelheid graan. Dit zorgt ook voor een hoger alcoholpercentage. In de lijn van de Belgische bieren Dubbel, Tripel en Quadrupel is dit type bier dan ook het sterkste. Bovendien bevat de biersoort een bittere smaak die niet voor iedere beginner geschikt is. Aangezien dit type bier een hoge gisting heeft en op de fles is gerijpt, kan er een depot achter blijven. Dit kan echter gewoon gedronken worden.

Weizen

Ook in Duitsland kunnen ze er wat van als het gaat om het brouwen van bier. Weizen komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en is een witbier. Het bier heeft een bleekgele tot blonde kleur en smaakt luchtzurig en fris.

In Duitsland wordt dit type bier ook wel “Weiß”  genoemd, wat “wit” betekent. “Weizen” is de vertaling van “tarwe”. Weizen bier is meestal bovengistend, maar er bestaan uitzonderingen. Sommige bieren in deze soort krijgen namelijk een ondergist als deze gebotteld worden. Dit type bier staat bekend om zijn volle schuimlaag, die wordt gecreëerd door het toevoegen van minimaal vijftig procent aan tarwemout.

Saison

Saison – het Franse woord voor “seizoen” – is afkomstig uit de Belgische provincie Henegouwen. En de naam is niet zomaar gekozen. Saison bier is van oorsprong een echte seizoensbier, die in de winter werd gebrouwen door boeren om door seizoenarbeiders in het oogseizoen te laten drinken. De reden dat het bier in de winter werd gebrouwen, is omdat het zo beter bewaard kon worden. Om dezelfde reden werd er extra hop toegevoegd. Tegenwoordig wordt dit type bier het hele jaar door gebrouwen. Saison bier is goud blond tot amberkleurig en bevat een hoge gisting. Bovendien is het type bier ongefilterd.

Bruin bier

Bruin bier dat afkomstig is uit Nederland is ondergistend en bevat relatief weinig alcohol. Bovendien is het bier na het brouwen kunstmatig gezoet, wat je ook proeft.

Er bestaat ook een Engelse variant. Ook deze variant is erg zoet. Engels bruin bier is amberkleurig tot lichtbruin.  De Amerikaanse variant is hoppiger, droger en bitterder dan de Engelse versie. Dit type bier smaakt naar geroosterde mout, chocolade en karamel.

Fruitbier

Voor liefhebbers van zoet is fruitbier ideaal. Deze zoete en frisse bieren hebben een duidelijk aanwezig vruchtenextract en smaken minder bitter en zuur dan andere soort bieren. Vlak voor het gisten wordt fruit aan de traditionele bieren toegevoegd. Hierbij worden de suikers van vruchten volledig vergist. Vandaag de dag wordt er zelden nog echt fruit toegevoegd, maar worden er meestal vruchtensappen, -extracten of -coulis toegevoegd. Bovendien wordt fruitbier vaak nog extra gezoet.

Verschillende smaak soorten bier

De bovengenoemde bieren – en alle andere bieren – zijn op te delen in verschillende categorieën. Dit maakt het vooral voor de beginnende bierdrinker makkelijk om te bepalen welk type bier hij of zij moet kiezen. Dit zijn de verschillende biercategorieën:

Licht fris bier

Licht fris bier is ideaal voor een beginner of iemand die niet zo houdt van een heel sterke smaak en een grote hoeveelheid alcohol. Licht bier heeft vaak een lichte kleur en een frisse smaak. Bovendien is het alcoholpercentage over het algemeen laag. Enkele voorbeelden zijn Pils, Lager, fruitbier en Lager.

Licht bitter Bier

Ook licht bitter bier bevat een lichte kleur, maar de smaak is al wat bitterder. Het alcoholpercentage ligt al wat hoger dan eerder genoemde biersoort, wat deze bier ook wat zwaarder maakt. Tripel, Saison en Weizen zijn voorbeelden van deze biersoort.

Donker zoet bier

Dit type bier kenmerkt zich door zijn donkere kleur en aanwezige karamelsmaak. Het alcoholpercentage is relatief laag, waardoor dit type bier ook geschikt is voor beginners. Voorbeeld: Stout.

Donker bitter bier

Ook dit type bier staat bekend om zijn donkere kleur, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde zoete karamelsmaak, is deze soort bier wat bitterder van smaak. Daarnaast ligt het alcoholpercentage ook hoog. Een voorbeeld is Quadrupel bier.

Kruidig bier

Kruidig bier heeft over het algemeen een scherpe smaak, omdat de kruiden erg aanwezig kunnen zijn. Dit en het hoge alcoholpercentage leiden ertoe dat niet elke beginner deze bieren even geschikt vindt. Een voorbeeld van een kruidig bier is IPA, maar ook Saison kan erg kruidig zijn.