Wat zijn de leukste bierfestivals? Ben jij een echte bierliefhebber en heb je zin in een dag – of meerdere dagen – muziek, feest, dansen en natuurlijk bier? Lees dan snel verder en kom erachter wat de leukste bierfestivals in Nederland en Europa zijn. Zo ben je goed voorbereid om met je vrienden een heerlijke tijd te beleven en kun je de meest lekkere bieren proeven.

Nederlandse bierfestivals

In Nederland zijn er de laatste jaren veel nieuwe bierfestivals bij gekomen. De populariteit van deze festivals blijft alsmaar stijgen – met uitzondering van een dipje in de coronaperiode. Op verschillende plekken in ons land zijn bierfestivals te vinden. Dat bierfestivals zo populair zijn in Nederland, is niet zo gek. In Nederland zijn we dol op bier en ook nog eens op festivals. Hieronder vind je de leukste bierfestivals in Nederland.

24uurs van Maastricht

Denk je aan bier en gezelligheid, dan denk je aan Maastricht. Deze sfeervolle en bourgondische stad is bij uitstek geschikt voor een bierfestival. Het festival vindt plaats op een festivallocatie rondom D’n Hiemel, helpoort en het Faliezusterspark. Het aantal bezoekers blijft elk jaar alsmaar toenemen, ook biedt het festival elk jaar wel iets nieuws. Zo werden er vorig jaar op de eerste dag exclusief bieren van brouwerijen uit Nederlands- en Belgisch Limburg geschonken, om zo de bezoekers kennis te laten maken met de lokale brouwerijen. Tijdens de overige twee dagen werd er bier vanuit de hele wereld geschonken, waaronder Ierland, Polen en de Verenigde Staten.

Het Borefts Bierfestival

Het Borefst Bierfestival bestaat al sinds 2009 en vindt plaats rondom Brouwerij de Molen in het Zuid-Hollandse Bodegraven. Hoewel het bierfestival dus al een tijdje bestaat, is er in de tussentijd een hoop veranderd. Dit heeft vooral te maken met de biercultuur in Nederland. In 2009 werd er in Nederland nog vooral Pils gedronken en was het festival vooral populair onder “beer geeks”. Anno nu is het festival er voor iedereen en bezoeken jaarlijks zo’n 7.000 mensen uit 35 verschillende landen het bierfestijn. Tijdens het festival – dat meestal in mei plaatsvindt – wordt Bodegraven dan ook met recht de bierhoofdstad van de wereld genoemd.

Het Nederlands Bierproeffestival

Het Nederlands Bierproeffestival draait volledig om – je raadt het al – het proeven van Nederlands bier. Het festival is ook het officiële startschot van “De Week van het Nederlandse Bier”, een jaarlijks terugkomend evenement. Liefhebbers van het Nederlands bier zullen moeten reizen naar Den Haag, waar het festival jaarlijks in de Grote Kerk gehouden wordt. Je kunt kiezen uit meer dan 250 verschillende bieren, die zijn gebrouwen door meer dan 50 brouwerijen. De brouwers die aanwezig zijn op het festival, vertellen je met liefde over hun vak en geven je tips over de biersmaken en combinaties met eten. Eten is dan ook in overvloed op het festival te vinden.

Leukste bierfestivals van Europa

Niet alleen in Nederland worden bierfestivals gehouden, maar ook in de rest van Europa. In Europa wordt veel bier gedronken en houden mensen wel van een feestje. Niet zo gek dus dat er in veel grote steden ook wel een festival is. Mocht je nu een liefhebber van bier zijn, is het aangeraden om ook eens een bierfestival buiten Nederland te bezoeken. Op deze manier kun je buitenlandse biersoorten proeven en daarmee inspiratie op doen. Hieronder vind je een aantal van de leukste bierfestivals van Europa.

London Craft Beer Festival

Dat de Engelsen stevig kunnen drinken, is algemeen bekend. Bier is ook enorm populair in het Verenigd Koninkrijk. Bezoek het London Craft Beer Festival, dat elk jaar aan het eind van de zomer plaats vindt en drie dagen duurt. Op dit festival zijn wel 100 internationale brouwers aanwezig, die je van alles willen vertellen over hun passie. Voor een vaste prijs kun je onbeperkt genieten van al het bier dat daar wordt aangeboden. En dat alles onder het genot van goede muziek.

Oktoberfest München

Misschien wel het bekendste bierfestival van dit rijtje: het Oktoberfest. Anders dan bij de meeste bierfestivals gaat het tijdens het Oktoberfest niet om het proeven van verschillende biersoorten, maar bier gedronken wordt er enorm. Dit festival duurt maar liefst twee weken en wordt gehouden in München. Tijdens het festival wordt er immens veel gedronken – jaarlijks zo’n 7 miljoen liter bier. Tijdens dit festival drink je vooral Duits bier.  

Mikkeller Beer Celebration Kopenhagen

Al sinds 2012 wordt jaarlijks in mei de Mikkeller Beer Celebration gehouden in Kopenhagen. Het is het grootste craftbierfestival van Europa, dat ook door een van de grootste craftbierbrouwers van Europa wordt georganiseerd. Geniet van het heerlijke craftbier van meer dan 100 verschillende brouwers en maak er een gezellig feestje van.

Budapest Beer Week

De Budapest Beer Week is goed voor 200 verschillende bieren van 50 brouwers. Ook bij dit festival betaal je slechts een keer een vast bedrag, waarna je de rest van de dag onbeperkt kunt drinken. Het festival dat jaarlijks in september plaatsvindt is niet alleen voorzien van lekker bier, maar ook van goede muziek. Bovendien zijn er in heel Boedapest gezellige bierevents te vinden, dus ga niet meteen na afloop van het festival weer naar huis.

Barcelona Beer Festival

Om het jaar goed af te sluiten, kun je in december het Barcelona Beer Festival bezoeken. Dit drie dagen durende festival staak volledig in het teken van craftbier. Er worden 400 verschillende biersoorten aangeboden en bovendien krijg je de gelegenheid om uitgebreid met de bierbrouwers te praten. Ook kun je je passie delen met andere bierfans. Aan het eind van het festival worden er prijzen uitgereikt voor de beste bieren.

Billie’s Craft Beer Fest België

Uiteraard kan een bierfestival in België niet ontbreken op deze lijst. Elk jaar in november vindt het Billie’s Craft Beer Fest plaats. Het festival wordt gehouden in Antwerpen en wordt georganiseerd door Billie’s Craft Bier Kafétaria in samenwerking met HopisHop. Er komen 50 internationale brouwers op dit festival af en er heerst een fijne sfeer. Betaal één keer een vast bedrag en drink vervolgens 7 uur lang onbeperkt bier.

Wat kun je verwachten van bierfestivals?

Hoewel de bierfestivals allemaal verschillend zijn, hebben ze één ding gemeen: je ontmoet mede bierliefhebbers met wie je een gezellige tijd wilt beleven. Hoewel het bij een festival als het Oktoberfest vooral gaat om zo veel mogelijk drinken en feesten en niet per se om het proeven van bieren, heb je weer andere festivals die wat rustiger zijn. De essentie van de meeste festivals is het proeven van verschillende soorten bieren, in het bijzonder speciaal bieren.

Daarnaast is het op veel festivals ook mogelijk om een praatje te maken met de bierbrouwers zelf. Dit is een unieke kans om alles te weten te komen over hun passie en de manier waarop hun bier gemaakt wordt. De opgedane kennis kun je gebruiken als je de volgende keer weer een biertje in de kroeg bestelt. Na het bezoeken van een festival is het aantal bieren dat je kent sterk toegenomen en kun je oneindig veel variëren.

Bovendien is een bierfestival dé plek om nieuwe vrienden te maken. De bezoekers van bierfestivals delen een gezamenlijke passie: bier. Hierover praten en discussiëren kan al snel leiden tot nieuwe contacten. Bovendien helpt de gemoedelijke en feestelijke sfeer hier aan mee.

Welke bieren kun je proeven op bierfestivals?

Afhankelijk van het festival, zijn er verschillende soorten bieren die je kunt proeven. Bij het Oktoberfest draait het vooral om Duitse bieren die je zo snel mogelijk weg kunt krijgen, maar de meeste festivals zijn gericht op speciaal bieren. Ook craftbieren zijn populair op verschillende festivals. De meeste bieren zijn ambachtelijk gebrouwen en worden trots gepresenteerd voor de brouwers. Veel brouwers hebben ook speciaal bier gebrouwen voor de festivals, om er zeker van zijn dat ze goede kwaliteit aanbieden en vernieuwend zijn.

Het leuke aan een bierfestival – vooral een waar je onbeperkt drank kunt bestellen – is dat je veel verschillende soorten bier kunt proeven. Probeer eens wat nieuwe biersoorten uit die je normaal niet zo snel zal bestellen. De kwaliteit is allemaal even goed en misschien ontdek je wel nieuwe favorieten die je in de kroeg kunt bestellen. Als bierliefhebber is het altijd leuk om je palet uit te breiden en nieuwe kennis op te doen. Bovendien kom je er tijdens een bierfestival achter welke soorten bier bij je passen en welke niet. Ook hier kun je weer rekening mee houden in de kroeg.

Tips als je een bierfestival gaat bezoeken

Als je voor het eerst een bierfestival bezoekt, weet je misschien niet helemaal wat je moet verwachten. Een bierfestival klinkt ook best heftig. Allereerst is het goed om te kijken naar wat voor soort festival er bij je past. Kom je puur om een feestje te bouwen en zo veel mogelijk bier te drinken? Dan kan een festival als het Oktoberfest geschikt zijn. Maar heb je niet zo veel zin in te veel drukte en kom je vooral om verschillende soorten bier te drinken en meer over bier te leren, kies dan voor een rustiger festival.

Ook afstand is een belangrijke factor om mee te nemen in je voorbereiding. Lukt het je om na afloop van het festival nog thuis te komen? Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of door met iemand mee te rijden? Of is een overnachting beter? Als je voor een overnachting kiest, zorg er dan voor dat je hotel zich niet te ver van het festivalterrein bevindt, aangezien je heel wat bier achter je kiezen zult hebben en natuurlijk wel veilig thuis wilt komen.