You are currently viewing De beste bier-spijs combinaties – Wat voor bier drink je bij welk eten?

De beste bier-spijs combinaties – Wat voor bier drink je bij welk eten?

Wat zijn de beste bier-spijs combinaties? Bier hoeft natuurlijk niet alleen in een volle kroeg gedronken te worden tijdens het uitgaan of tijdens een festival, je kunt het ook puur voor de smaak drinken. En om er dan toch een wat meer culinaire avond van te maken, kun je bier combineren met een lekker bijpassend gerecht.

Wat zijn de beste bier-spijs combinaties?

Als we denken aan een chique diner, verbeelden we ons nog altijd eerder wijn dan bier. Dit blijkt helemaal onterecht te zijn.  Natuurlijk bestaan er ook genoeg lekkere wijnsoorten om bij een diner te drinken, maar het aantal speciaalbieren dat geschikt is bij een maaltijd is oneindig. Bovendien zijn er veel smaakcombinaties mogelijk door de verschillende varianten van de ingrediënten: mout, hop, gist en zelfs water.

Hoe kun je bier gebruiken in de keuken?

Als je bier wilt gebruiken in de keuken, is het belangrijk je aan een aantal basisprincipes te houden. Vergeet niet dat het gerecht zelf de basis is en dat het bier er alleen mee gecombineerd wordt. Het is namelijk niet de bedoeling dat het bier de smaak van het gerecht vermindert, het moet het juist versterken. Zorg er dan ook voor dat je een zware bier kiest bij zware gerechten en een lichte bier voor lichte gerechten. Doe je dit niet, dan kan het bier de smaak in de weg zitten.

Gebruik bovendien de ABC-methode. Dit houdt in dat het bier bij een van de letters A, B of C moet passen. Letter A staat voor Accent. Het bier moet dezelfde hoofdsmaak hebben als het gerecht. Kies bij een bitter gerecht een bittere bier en bij een zoet gerecht een zoete bier. Letter B staat voor Brug, wat wil zeggen dat het bier versterkend of aanvullend werkt. Dit wil zeggen dat je een ingrediënt dat zich in je gerecht bevindt, ook terug te vinden is in de bier die je erbij kiest. De C staat voor contrast. In deze context houdt dat in dat je juist kiest voor een tegenstellige smaak om een extra dimensie aan het bier te geven. Let op: ben hier voorzichtig mee. Een tegenstellige smaak kan de smaak van je gerecht namelijk ook verminderen, waarmee je het tegengestelde effect bereikt. Proef daarom altijd eerst of het bier wel bij het gerecht pas en de smaak ten goede doet.

Welk bier past bij welk gerecht?

Om een goed en duidelijk beeld te krijgen van welk bier bij welk gerecht pas, delen we de maaltijden op – van aperitief tot digestief. Hieronder volgt een overzicht.

Bier bij een aperitief

Tijdens een aperitief kun je het beste licht beginnen. Drink een lichte speciaalbier als een Pilsner of lichte blonde bieren. Ook IPA en fruitbieren zijn hiervoor geschikt. Het is de bedoeling dat je eetlust op wordt gewekt en je niet al te vol zit. Dit is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het doel van de hapjes tijdens het aperitief.

Bier bij het voorgerecht

Ook tijdens het voorgerecht kun je beter nog bij de wat lichtere bieren blijven. Het precieze soort bier hangt af van het voorgerecht. Bestaat je gerecht uit vis, drink daar dan  een witbier of een Weizen bij. Saison bier past perfect bij een hoofdgerecht dat uit vlees bestaat en amber bier bij een vegetarisch voorgerecht.

Bier bij het Tussengerecht

Afhankelijk van de maaltijd, drink je wel of geen bier tijdens het tussengerecht. Onthoud dat je geen bier drinkt bij warme soep. Bij koude soep als gazpacho is bier wel toegestaan. Drink bij voorkeur lichtblond of witbier.

Bier bij het Hoofdgerecht

Welke bier je tijdens het hoofdgerecht drinkt, hangt volledig af van de maaltijd die je nuttigt. De soorten bier kunnen ver uiteen liggen. Houd als richtlijn vooral aan of het gaat om een vlees- of visgerecht of een vegetarisch gerecht.

Dubbel bier, quadrupel bier, amber bier of een kruidige tripel bier zijn perfect bij vleesgerechten, omdat deze bieren wat zwaarder zijn. Kruidige bieren zijn vooral lekker bij wild.

Ga je voor vis als hoofdgerecht, kies dan eerder voor Weizen bieren, witbieren, saison bieren of lichte bittere IPA bieren. Ook fruitbieren kunnen goed met visgerechten gecombineerd worden.

Bij vegetarische gerechten ligt het eraan hoe kruidig je gerecht is. Bij een kruidig gerecht past amber bier, bock bier, tripel bier of saison bier. Bij de wat zoetere en frisse gerechten kun je beter kiezen voor een Weizenbier, wit bier, blond bier of een frisse IPA.

Bier bij Dessert

Eet je een kaasplankje als dessert? Kies dan voor een zoete tripel. Bij een zoet dessert met ijs of chocolade zijn quadrupel bier, stout bier en porter bier dan weer erg lekker. Voor zich spreekt dat je bij fruit een lekker fruitbiertje kunt drinken.

Bier als Digestief

Sluit de avond af met een donker biertje zoals de barrel aged bier. De donkere biersoorten bevatten volop smaak en zorgen ervoor dat je met een goed gevulde maag naar bed gaat.

Welke smaken versterken of contrasteren elkaar?

In de meeste gevallen is het verstandig om te kiezen voor een gelijkwaardig smaakpatroon als het gaat om bier en spijs. Dat houdt in dat je voor een bitter gerecht een bitter biertje kiest en voor een fruitig gerecht een fruitbier. In dat geval worden beide smaaksensaties extra uitvergroot en kun je nog meer van zowel je maaltijd als je drankje genieten. Maar in sommige gevallen kan een tegenstrijdig smaakpatroon ook juist in je voordeel werken. Een gerecht dat je eigenlijk net iets te bitter vindt, kun je makkelijker weg krijgen met een wat zoetere of frissere bier. Maar let op, je kunt hier heel makkelijk de fout in gaan. Proef voor je een gerecht met bijbehorend bier serveert altijd of de smaakcombinatie wel klopt.

Zijn er combinaties die écht niet kunnen?

Van wijn is bekend dat je heel erg moet uitkijken bij het combineren van wijn met een maaltijd. Je kunt met wijn makkelijk heel erg de fout in gaan en je hele eetervaring aantasten. Met bier kun je ook wel de fout in gaan in de zin dat het type bier dat je hebt gekozen misschien niet helemaal past bij het gerecht dat je eet. Maar het gaat zelden zó mis dat het hele gerecht niet meer smaakt. De ene combinatie is beter dan de andere, ook als het een wat ongebruikelijkere combinatie is, maar echt verkeerd zal het niet zijn.

Bij bier is het ook vooral afhankelijk van je eigen smaak. Is een bepaalde combinatie ongewoon, maar vind jij het wel een erg goede combinatie? Dan is het prima om voor die combinatie te kiezen. Mocht je gasten uitnodigen en voor hen een maaltijd inclusief bier kiezen, houd je dan wel eerder aan de bovengenoemde richtlijnen en speel een beetje op safe. Zo weet je zeker dat je niet de mist in gaat.

Hoeveel bier drink je tijdens een diner?

Zoals je hierboven hebt gezien, past bij elke soort maaltijd een eigen soort bier. De enige uitzondering op deze regel is warme soep. Maar een uitgebreid diner kan uit zes gangen bestaan. Is het dan de bedoeling dat je minstens zes glazen bier drinkt? Natuurlijk niet! Voorop staat natuurlijk dat je zelf bepaalt hoeveel glazen bier je drink – en of je überhaupt bier wilt drinken. Je kan kiezen voor een selectie van de gangen en een handige tip is om met halve of nog kleinere glaasjes te werken. Dit in combinatie met een fles koud bruiswater.

Bier bevat natuurlijk alcohol en dat is schadelijk voor de gezondheid. Bovendien kan de ene persoon beter tegen alcohol dan de andere persoon. Bovenstaande voorbeelden van soorten bier tijdens de maaltijden zijn dan vooral ook tips die een indicatie geven welke bier het beste bij welke maaltijden past. Het is om jou om daar iets mee te doen of niet. Ook zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om alleen een biertje tijdens het hoofdgerecht te drinken en tijdens de andere gerechten een ander drankje.

Leave a Reply