Hoewel je bij bier niet per se denkt aan gezondheidsvoordelen, zijn die er wel degelijk bij het drinken van bier. Bier is gemaakt van natuurlijke voedingsstoffen, dus bevat bijvoorbeeld ook vitaminen. Wil je graag weten wat de gezondheidsvoordelen van bier zijn zodat je je niet schuldig hoeft te voelen over het opentrekken van een biertje? Lees dan snel verder.

Negatieve effecten op gezondheid

Hoewel een biertje op zijn tijd best lekker kan zijn, moet je de hoeveelheid bier – en andere alcoholische dranken – beperken. Alcohol brengt namelijk negatieve gezondheidseffecten met zich mee. Een teveel aan alcohol kan het risico op beroertes en sommige kankersoorten verhogen. Daarnaast is het algemeen bekend dat te veel alcohol het risico op algemene sterfte vergroot. Als richtlijn wordt daarom gegeven dat je niet meer dan één standaardglas alcohol moet drinken. Het maakt hierbij niet uit of het nu een biertje of wijntje of sterke drank is – de hoeveelheid natuurlijk wel aangepast op wat standaard is voor welk alcoholpercentage. Loop je meer gezondheidsrisico’s, probeer dan de alcohol zo veel mogelijk te laten staan. Ook in het verkeer en tijdens je werk, bijvoorbeeld, is het niet toegestaan om alcohol te drinken. Door te letten op je alcoholgebruik kun je nog steeds plezier maken en genieten van het leven, maar breng je jezelf en anderen niet in gevaar.

De gezondheidsvoordelen van bier

Over het algemeen wordt bier niet per se in een positief daglicht gezet wat betreft gezondheid. Bier is namelijk een echte dikmaker en dat het drinken van te veel alcohol niet goed voor je is, spreekt voor zich. Toch is bier niet alleen slecht voor je gezondheid, maar brengt het ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Hieronder vind je een aantal gezondheidsvoordelen van bier:

Bier bevat enkele gezonde ingrediënten

Bier bestaat voor 90% uit water, magnesium, sporen van ijzer, oplosbare vezels, kalium, fosfor, natrium, mangaan, selenium, zink, silicium en fluoride. Het grootste deel van het bier bevat dus gezonde stoffen. Let op: de samenstelling kan per soort bier variëren.

Bier is goed voor je hart

Uit onderzoek blijkt dat bierdrinkers 42% minder kans hebben op hartziekten dan mensen die geen bier drinken. Het is dus geen mythe dat bier drinken goed is voor je hart. Wel raden de onderzoekers aan om niet meer dan 1 glas bier per dag te drinken.

Bier versterkt je botten

Melk drinken om je botten te versterken? Vanaf nu kun je hier ook een glas bier voor drinken. Verhoogde niveaus van silicium in bier kunnen namelijk een hogere botdichtheid creëren.

Bier verkleint de kans op Alzheimer

Dat bier de kans op Alzheimer verkleint, klinkt tegenstrijdig. Na een paar biertjes wordt het kortetermijngeheugen vaak juist minder. Maar dat is slechts van korte duur. Uit onderzoek is gebleken dat Xanthohumol, een van de werkende stoffen in hop, je hersenen beschermt tegen ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Bier beschermt tegen diabetes type 2

Het drinken van bier kan diabetes type 2 tegengaan. Gemiddelde bierdrinkers hebben volgens onderzoek minder kans op diabetes type 2 dan mensen die weinig tot geen bier drinken. Let op: aangezien de effecten al gelden bij gemiddelde drinkers, is het niet aangeraden om bovengemiddeld veel bier te gaan drinken.

Bier vermindert je cholesterol

Uit onderzoek is gebleken dat gemiddelde drinkers een lager cholesterolgehalte hebben dan mensen die geen bier drinken. Nog een reden om vanavond lekker een biertje te pakken.

Bier vermindert stress

Een gestreste dag gehad op je werk? Dan is het nog niet zo’n slecht idee op ’s avonds even lekker te ontspannen met een biertje. Alcohol kan stress verminderen en dat zorgt er weer voor dat de kans op hartziekten afneemt. Bierdrinkers hebben dan ook 19% minder kans om te overlijden dan mensen die helemaal geen alcohol drinken.

Bier maakt je creatiever

Ook hier speelt alcohol een grote rol in. Mensen die alcohol op hebben zijn over het algemeen creatiever dan mensen die nuchter zijn.

Bier hydrateert je lichaam

Hoewel veel bier je lichaam ook zeker kan uitdrogen, kan het drinken van bier je helpen om sneller te herstellen na een workout. Er is onderzoek gedaan onder studenten die net zo lang moesten trainen tot hun lichaam een bepaalde temperatuur bereikte. Een deel van de studenten dronk water na afloop en een ander deel dronk bier. De studenten die bier dronken bleken meer gehydrateerd te zijn dan de andere studenten.

Bier als ziekte beschermer in de middeleeuwen

Bier bestaat al duizenden jaren. Hoewel er door de jaren heen natuurlijk wat ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, is een groot deel van het recept hetzelfde. Wel zijn er in de loop van de jaren wat ingrediënten toegevoegd en bestaan er nu heel wat meer biersoorten dan duizenden jaren geleden. Maar waar bier nu vooral geldt als een lekker drankje, dronk men in de middeleeuwen bier ook voor een andere reden.

Een bekend verhaal is dat men in de middeleeuwen bier dronk om zich tegen ziekten te beschermen, aangezien het water vies zou zijn. Water werd uitsluitend door dieren gedronken. Een goed alternatief voor water was bier. Tijdens het brouwen van het bier werden de bacteriën namelijk uitgekookt en ook alcohol zorgde ervoor dat het drankje schoner werd.

Maar het opvallende: in de middeleeuwen was het water helemaal niet zo vies als wij denken. Dankzij de industriële revolutie en de verstedelijking is het water in de 19e eeuw een stuk viezer geworden en dat is ons beeld over de hele geschiedenis. Maar in de middeleeuwen was poepen en plassen op straat verboden en werd het vuilnis al opgehaald. Bovenstaande theorie is dus eigenlijk achterhaald. Wat is dan de reden dat mensen in de middeleeuwen zoveel bier dronken en geen water? Eigenlijk puur omdat water een lage status had. Water drinken was voor dieren en mensen dronken liever bier.

Waar rijke mensen de hele dag aan de wijn zaten, dronk de middenlklasse dus de hele dag bier. Historici hebben berekend dat er in de middeleeuwen zo’n 400 liter bier per persoon per jaar werd gedronken. Iedere dag werd er dus meer dan een liter bier per persoon gedronken. Ter vergelijking: tegenwoordig drinken we in Nederland zo’n 70 liter bier per persoon per jaar.

Welke bieren zijn het gezondst?

Aangezien er veel verschillende soorten bier bestaan, verschillen deze ook in gezondheidsvoordelen. Een belangrijke factor bij het bepalen van de gezondheidsgraad van een biertje, is het aantal calorieën. Heb je zin in een biertje, kies dan voor Amstel of Grolsch. Dit zijn twee bieren met een relatief laag aantal calorieën. Jupiler daarentegen, bevat juist erg veel calorieën. Mijd deze dan ook als je een beetje op je calorieën wilt letten. Overigens geldt voor bieren in het algemeen dat hoe donkerder je drankje van kleur is, hoe meer calorieën het bevat.

Is fruitbier gezond?

Fruitbier klinkt heel gezond, maar is dat wel echt zo? Over het algemeen is het inderdaad zo dat fruitbier minder calorieën bevat dan gewoon bier. Wel zit er in sommige fruitbieren wat meer suiker, wat het aantal calorieën dan weer niet ten goede doet. Maar over het algemeen is het bestellen van fruitbier dus geen slechte optie. Het is bovendien nog lekker verfrissend ook. Heerlijk voor een warme zomerdag op het terras.

Is bier gezonder dan wijn?

Veel mensen denken dat wijn gezonder is dan bier. Wijn bestaat immers voor een groot deel uit druiven en bevat veel antioxidanten. Toch is dit een fabel. Voor bier en wijn gelden dezelfde risico’s die voor andere alcoholhoudende dranken gelden. Voor sterke drank is hetzelfde verhaal. Voor zowel bier, wijn als sterke drank geldt dus: een standaard glaasje per dag is prima, maar ga niet over die grens heen. Te veel drinken is voor niemand goed.

Hoeveel bier mag je drinken per dag?

Hoewel bier dus gezondheidsvoordelen heeft voor zowel lichaam als geest, moeten we het drinken ervan natuurlijk niet ophemelen. Bier is nog steeds een drankje dat met mate gedronken moet worden. Het algemene advies van De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fond (WKOF) is om geen alcohol te drinken of niet meer dan één glas per dag. Drink je meer dan één glas per dag, dan wordt het risico op een verschillende soorten kanker, een beroerte of algehele sterfte vergroot. Dit geldt dus ook voor bier. Zorg ervoor dat je de grens van één glas per dag niet over gaat.

Wanneer kun je beter helemaal geen alcohol drinken?

Aangezien alcohol veel negatieve effecten heeft, is het in sommige gevallen slim om helemaal niet te drinken. Vanzelfsprekend is het niet toegestaan voor kinderen onder de 18 jaar op alcohol te drinken. Ook mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en psychische problemen kunnen de drank beter laten staan. Bovendien is het voor ouderen afgeraden om nog veel te drinken en mogen zwangere vrouwen helemaal niet drinken. Om een verslaving te voorkomen, is het slim om goed op je alcoholgebruik te letten als je familieleden hebt met een voorgeschiedenis van alcoholproblemen.

Wanneer is alcohol gevaarlijk?

Niet alleen voor je gezondheid kan alcohol gevaarlijk zijn. In sommige situaties kun je beter alcohol vermijden, ook als je helemaal gezond bent en normaal gesproken niet zo veel problemen bij het gebruik van alcohol ondervindt. Zo is het niet toegestaan om na alcoholconsumptie deel te nemen aan het verkeer – ook niet op de fietst. Alcohol kan ervoor zorgen dat mensen overmoedig worden en zichzelf onderschatten, wat kan leiden tot ongelukken. Daarnaast moet je in alle situaties de veiligheid van jezelf en van anderen prioriteren. Gebruik dus geen alcohol als je de verantwoordelijkheid over een kind hebt, bijvoorbeeld. Daarnaast is het afgeraden om onder werktijd alcohol te gebruiken en in het geval je machines of elektrische apparaten moet bedienen.