Brouwen is het proces waarbij water, mout, hop en gist worden gebruikt om bier te maken. Het brouwproces bestaat uit verschillende stappen, waarbij elk van deze ingrediënten op verschillende manieren wordt behandeld om de gewenste smaak, kleur en geur van het bier te verkrijgen. Het brouwproces is een complex proces waarbij nauwkeurige metingen en controle van de temperatuur en pH van het brouwsel nodig zijn om de gewenste smaak en kwaliteit van het bier te verkrijgen. Bier brouwen kan worden gedaan door professionele brouwerijen, maar ook door thuisbrouwers die hun eigen bier willen maken.

Hoe wordt bier gemaakt?

Bier wordt gemaakt door een proces genaamd brouwen. Hieronder vind je de basisstappen van het brouwproces. Per soort bier en brouwerij zijn er verschillen tussen het brouwproces en de receptuur.

  1. Het brouwen van bier begint met het mouten van gerst of andere granen. De granen worden eerst geweekt en daarna ontkiemd. Vervolgens worden ze gedroogd en geroosterd om verschillende smaken en kleuren te creëren.
  2. Na het mouten wordt overgegaan naar het maischen. Hierbij worden de gemoute granen gemalen tot een fijn meel, dat vervolgens wordt gemengd met warm water in een mash tun. Hierdoor ontstaat een dikke vloeistof, genaamd wort.
  3. Na het maischen gaat men verder met filteren. De wort wordt gefilterd om de onoplosbare vaste stoffen, zoals de moutdeeltjes, eruit te halen. Het overgebleven vloeibare wort wordt dan naar een kookketel gebracht.
  4. De kookketel wordt vervolgens verwarmd. In de kookketel wordt de wort gekookt met hop en soms andere kruiden of specerijen. Dit proces zorgt voor de bitterheid en aroma’s van het bier en helpt bij het conserveren.
  5. Na het koken komt het koelen. De wort wordt snel gekoeld om de groei van bacteriën te voorkomen. Dit kan worden gedaan door de wort door een koeler te laten lopen of door het in een speciale koelbak te laten afkoelen.
  6. Een van de laatste stappen van het brouwproces is gisten. De afgekoelde wort wordt overgebracht naar een gistvat waar gist wordt toegevoegd. De gist zet de suikers in de wort om in alcohol en koolstofdioxide, en produceert zo het bier.
  7. Nu begint het wachten, het rijpen. Het bier wordt nu gedurende enkele dagen tot enkele maanden in het gistvat gerijpt, afhankelijk van het type bier en de gewenste smaak.
  8. Tenslotte mag het bier in de fles: Na het rijpen kan het bier worden gebotteld of getapt in vaten voor verdere opslag en rijping. Bij het bottelen wordt suiker toegevoegd om een kleine hoeveelheid koolstofdioxide te produceren, wat het bier zijn sprankeling geeft.

Zoals gezegd is dit de basis van het brouwproces, maar er zijn veel variaties en nuances, afhankelijk van het biermerk en de biersoort.