You are currently viewing Hoe maak je een bierglas schoon?

Hoe maak je een bierglas schoon?

Een schoon bierglas is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor de smaak van het bier en de kwaliteit van de schuimkraag. Het schoonmaken van een bierglas is erg eenvoudig. Voordat je begint met schoonmaken is het belangrijk om te weten hoe je een vies bierglas herkent. Weinig schuim is het meest opvallende kenmerk van een vies bierglas. Ook zul je merken dat er weinig koolzuur in een vies bierglas zit. Bovendien zijn belletjes aan de onderkant van je glas een slecht teken.

Bierglazen schoonmaken

Nu je weet hoe je een vies bierglas herkent, kun je overgaan op het schoonmaken van je bierglazen. Dat doe je als volgt:

 • Stap 1
  Belangrijk is dat je de bierglazen na gebruik zo snel mogelijk omspoelt met lauwwarm of warm water. Spoel het glas om met een spons of borstel – let erop dat deze schoon zijn. Sla hierbij vooral de rand van het glas niet over. Mocht je niet direct tijd hebben om je glazen af te spoelen, laat deze dan weken. Als je de glazen gewoon laat staan, zullen je glazen erg plakkerig worden.
 • Stap 2
  Na het voorwerk begint het schoonmaken zelf. Zet een bierglas nooit in de vaatwasser. De glazen worden schoner als je deze zelf met de hand afwast, aangezien je zo niet het risico loopt dat er vetresten van andere producten in de vaatwasser in het bierglas terechtkomen. Bovendien is vaatwasmiddel over het algemeen wat agressiever dan afwasmiddel en loop je een kans op witte aanslag in je bierglazen.
 • Stap 3
  Niet alleen afwasmiddel is nodig bij het afwassen van je bierglazen, maar ook soda is belangrijk. Natuurlijk hoef je niet bij elke afwasbeurt soda te gebruiken, maar het kan geen kwaad dit eens in de zoveel tijd te doen. Los een beetje soda op in een bak warm water, laat je bierglazen even weken en schrob ze daarna af met een spons of borstel. Vergeet de bierglazen niet goed na te spoelen, bij voorkeur met koud water.
 • Stap 4
  Nu de glazen schoon zijn, is het belangrijk de glazen op een juiste manier te drogen. Gebruik om stof in je glazen te voorkomen liever geen theedoek. Gebruik een droogrek, waar je je glazen ondersteboven op zet. Let erop dat de lucht goed kan circuleren.

Hoe kun je een bierglas het beste bewaren en onderhouden?

Bewaar je bierglazen bij voorkeur bij een stabiele temperatuur van rond de 18°C en zorg voor een goede luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de glazen op een veilige hoogte staan, zodat bijvoorbeeld kinderen er niet bij kunnen.

Ook moet je je bierglazen goed onderhouden. Dat houdt in dat je voorzichtig met je glazen moet omgaan. Gebruik je bierglazen dan ook alleen voor het drinken van bier. Andere dranken, vooral dranken die zuivel bevatten, kunnen je glazen aantasten. Bovendien moet je de glazen dan weer vaker afwassen, wat de glazen over het algemeen ook niet ten goede komt. Gebruik extra speciale bierglazen dan ook vooral voor speciale gelegenheden. In dat geval zullen ze een stuk langer mee gaan dan wanneer je ze dagelijks gebruikt.

Leave a Reply